Вторник, 25 Март 2014 by

Вистината за авантурите за една ноќ

Кој навистина жали после бурна вечер, мажите или жените?
Новата студија ја расветлува разликата меѓу машкиот и женскиот мозок… 
Мaжите ретко испуштаат шанса за секс без обврски, дури жалат ако испуштата прилика. Жените пак од друга страна често се со чувство на каеење. Според новото истражување на UKLA се објаснуваат ваквите машко-женски разлики.
 
„Од еволутивна перспектива, за мажите секоја пропуштена шанса да имаат секс со нов партнер е пропуштена репродуктивна шанса. Но кај жените репродукцијата е многу подруга. Тие мора да вложат труд околу својот потомок, да го носат 9 месеци и да го дојат уште две години. Последиците од секс без обврски се поголеми за жените него за мажите и самата таа напетост се пренесува и на сексуалните врски“. 
 
Изјавила авторката на студијата Мариет Хаселтон.